esmaspäev, 5. oktoober 2015

Tasuja

Autor: Eduard Bornhöhe
Kujundus ja kaas: Hille Jääger

See raamat räägib poisist/mehest nimega Jaanus ja kuidas ta üles kasvab ärkamisajal. Alguses on natuke infot aja olukorra kohta ja seejärel algab lugu sellega, et Jaanus kümne aastasena satub Lodijärve lossi, kus mõisahärra on Jaanuse isa, Tambeti, hea sõber. Lossis saab ta sõbraks Emmi, Oodo ja Tarapitaga, kes oli lossi koer. Nad veedavad koos palju aega ja lõbutsevad.
Ühel päeval, kui Jaanus oli juba 15, otsustasid nad kõik koos Prohveti-Pärdi juurde, kes elas metsas. Jaanus oli oma sünnipäevaks saanud ilusa halli täka ja otsustas täkaga minna. Kuna Oodol oli must mära, tahtis ta paremat hobust ning palus Jaanuselt täkka, mille ta ka sai. Kui nad peaaegu kohal olid hakkas Oodo täkk üle augu hüppama ja viskas Oodo pealt ära. Oodo minestas, aga nad olid Prohvetile lähedal ja Jaanus tassis Oodo Prohveti kotta. Kui Oodo teadvusele tuli sai ta Jaanuse peale väga vihane, sest täkk oli ikkagi Jaanuse oma. Lõpuks lõi Oodo Jaanusele rusikaga näkku ja sõitis Emmiga koju tagasi. Jaanus oma uhiuut täkka ei leidnudki.
Umbes viie aasta pärast kohtus Jaanus jälle juhuslikult Emmiga ja sai aru, et ta on armunud. Pärast seda otsustas Jaanus metsas ringi jalutada ja jõudis külla, kus oli talupoeg Maanus peksta saanud, sest olevat lossikoera kohta halvasti öelnud. Jaanus lubas temaga jälle kohtuda, aga iga kord kui ta minema hakkas sattus ta lossi poole minema. Üks kord kui ta lossi aeda sattus, nägi ta musta lippu, mis tähendas, et keegi oli surma saanud. Natukese uurimise järel, sai ta aru, et surnud oli rüütel Kondrad Raupen.
Ühel hommikul tuli Maanus Jaanuse akna taha. Maanus seletas, et ta oli külast plehku pannud ja jäi Jaanuse juurde, kuid varsti tuli kubjas teda sealt otsima, aga Jaanus lasi kupja ära saata. Kubjas rääkis Oodole mis juhtus (lisades päris rängad valed) ja Oodo tuli Kupjaga varsti tagasi. Toimus väike sõdimine, kus Jaanus kaotas kõik oma sulased. Jaanus läks oma majja, mis seejärel põlema pandi. Jaanus pääses salakäigu kaudu ja ta isa pandi lossi vangi. Maanus suri tules.
Aastal 1343 oli jüriöö ülestõus. Seda vedas Tasuja (Jaanus).
Päeval pärast ülestõusu läks Tasuja oma armeega Lodijärve lossi, kus leidis Tasuja oma isa keldris surnuna. Vihast tappis Tasuja Oodo, aga jättis ellu Emmi ja tema peigmehe rüütel Kruuno.
Saabus info, et Tallinnas vajati inimesi ja Tasuja läks kiirelt Tallinnasse.
Tasuja suri oma riigi ja au eest võideldes.

See raamat tundus alguses mulle natuke igav, aga aegamööda läks see huvitavamaks ning sai ikkagi loetud. Soovitan seda inimestele keda huvitab ajalugu.
Lõppkokkuvõttes on see täitsa tore raamat, aga mulle see ei sobi. See on küll huvitav, et autor oli ainult 18 kui "Tasuja" avaldati. Muidu on see väga tore raamat.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar